Özofagoskopi, gastroskopi, duedonoskopi
ENDOSKOPİ - GASTROSKOPİ
Endoskopi; genel anlam olarak, içi boş organları veya karın boşluğu gibi alanların kamera yardımı ile incelenmesi işlemidir diyebiliriz. Halk arasında ise midenin incelenmesi işlemi “endoskopi” olarak adlandırılmaktadır. Aslında bu inceleme özofagus (yemek borusu), mide ve duodenum (on iki parmak barsağının) incelenmesi işlemidir ve biz bunu “özofago-gastro-duoedonoskopi” olarak adlandırmaktayız. İşlem video-endoskopi yöntemiyle işlem gerçekleştirilmektedir. Yani görüntüler monitöre aktarılır ve “HD” olarak görüntü alınır. Fotoğraf ve/veya video çekilebilir.
İşlem hastanın konforu açısından genellikle sedasyon (sakinleştirici) ile gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde endoskopi tetkiki korkulur olmaktan çıkmaktadır.
İnceleme öncesi hastanın 8-12 saat süre ile aç olması ve 4 saat öncesinde sıvıların alımının kesilmesi gerekmektedir. Herhangi bir engel yok ise, hastanın kullandığı aspirin gibi antikoagülan ilaçlar bir hafta önceden kesilmelidir.
İşlem esnasında gastrit, ülser, kanser gibi hastalıklı alanlardan biyopsi yapılabilir. Ayrıca “helikobakter pilori” bakterisinin tespiti için de inceleme esnasında örnek alınması mümkündür.
Kimlere endoskopi yapılır?
Yutma güçlükleri, ağrılı yutma, göğüs kemiği arkasında ağrı, mide yanması, üst karın ağrıları, bulantı, kusma, iştahsızlık, kilo kaybı, anemi (kansızlık), ülser ve kanser gibi hastalıkların teşhisi ve tedavinin takibinde, çöliak hastalığı şüphesinde, açıklanamayan öksürük, portal hipertansiyon, siroz, Barrett, üst GİS kanama odağının tespiti ve kanamanın durdurulması, yutulan yabancı cisimlerin çıkarılması için, yemek borusu darlık veya tümörlerinde stent yerleştirmek için endoskopi işlemi yapılabilir.
Ayrıca Mutipl Skleroz (MS), Alzheimer, felçli hastalar, travma veya tümöre bağlı ağızdan beslenmesini uzun süreli sağlamayacak kişilerde endoskopi yardımı ile ameliyata gerek duyulmadan, sedasyon ile, mideye beslenme tüpü konulabilir. “PEG” dediğimiz bu işlem ile hastanın öncesinde beslenme için kullandığı ve burnundan mideye itilen, son derece rahatsızlık veren ve solunum sorunlarına yol açan nazogastrik sondaya ihtiyaç duymaksızın konulan tüp ile hasta beslenebilir. İşlem 15-20 dakika gibi bir sürede gerçekleştirilmektedir.
Endoskopi yardımı ile yemek borusunda tümör, tuz ruhu gibi kostik maddelerin alımı sonrası gibi nedenlerle oluşan darlıklarda; seanslar halinde, bujiler ile genişletme işlemi yapılabilir. Tümöre bağlı olan darlıklarda, tıkanıklığı devamlı açık tutmak için stent yerleştirilebilir.
Sağlıklı günler dilerim.