Hangi ben ler (nevüs) Tehlikelidir ?
“Ben” kanserleri (Malign melanom), vücudun rengini veren “melanosit” denilen hücrelerin kansere dönüşmesi sonrası oluşan kanser türüdür. En sık deride görülür. Daha nadir olarak; deride, gözde, sindirim sisteminde, makat bölgesi veya vajinada görülebilir.
En önemli risk faktörü ultraviyole ışınlarıdır. Bu nedenle “güneş ışınlarına maruz kalmak” hastalığın oluşmasında önemlidir. Güneş ışığı çok olan bölgelerde hastalık daha çok görülür. Güneş ışığına duyarlı olan kişilerde risk artar.
Risk faktörlerini sıralayacak olursak;
Güneş ışınlarına ve ultraviyole ışınlarına maruz kalmak veya aşırı duyarlılığın olması
Sarı veya kızıl saç rengi olanlar
Sırtında çok sayıda çil olanlar
Ailesinde bu hastalık varlığı
Orta yaşta olmak
Doğuştan bir “ben” olması
Kuzey Avrupa ırkında olması
Bir veya daha fazla düzensiz “ben” varlığı… gibi
Tanı, Şüpheli olan “ben” den yapılan biyopsi ile konulur. Erken tanı çok önemlidir. Daha önceden olan bir “ben” in düzensiz olması, büyümesi, renginin değişmesi, kanama olması, kaşıntı oluşturması şüphe uyandırmalıdır. Nadiren renksiz ben’lerde de hastalığın olabileceği unutulmalıdır.
Ben’in tamamını çıkaracak şekilde biyopsi yapılır.
“Ben” kanserlerinin (Malign melanom), erken teşhisi çok önemlidir. Burada “ben” ‘in büyüklüğünden çok, kalınlığı önemlidir. Bu tedavi yaklaşımını belirler. Ben’in kalınlığına göre çıkarılacak alan belirlenir. Hastanın durumuna göre bazı durumlarda kemoterapi uygulanabilir. Beyin veya kemik tutulumunda radyoterapi uygulanabilir.
Güneş ışınlarının, kemik gelişimi için gerekliliğini de hatırlayarak, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatleri yerine, sabah veya geç saatlerde güneşlenmeyi tercih edelim.
Son söz olarak; güneş ışınlarının ultraviyole etkisinden korunalım, erken teşhisin önemini unutmayalım.