Tırnak batması nasıl olur ?
Tırnak Batması Nedir?
Tırnak batması genellikle başparmakta oluşur. Tırnak büyürken, tırnağı yanlış kesmek, dar ayakkabı giymek veya şişmanlık, tırnak yaralanmaları, mantar hastalıkları gibi bazı etmenlerle birleşince derinin içine doğru batma eğilimi gösterir. Bu şekilde tırnak dokunun içine gömülür. Tırnak normalde ileriye öne doğru büyür. Yana doğru büyür ise deriye batar ve problem çıkarır. Ağrı, kızarıklık, şişme akıntı olabilir. Ayakkabı giymek ve yürümek güçleşebilir. Şeker hastalarında daha şiddetli iltihap oluşabilir.
Tırnak batmasından korunmak için önlemler nelerdir?
A tırnaklarını yuvarlamadan-düz kesmek gerekir. Çok kısa kesmemelidir. Fazla dar ve sivri burun ayakkabı giymemek gerekir. Mantar enfeksiyonlarından korunmak için ayakları ıslak bırakmamak gerekir. Bazen dikkat ediyorum. Abdest alan kişiler, ayaklarını kurulamadan hemen ıslak çoraplarını giyiyorlar. Böylece mantar oluşumuna davetiye çıkarıyorlar. Mantar tırnağı şekil bozukluğu ve kalınlaşmasına neden olarak batmalara ve ağrıya yol açabilmektedir. Spor ayağa uyan spor ayakkabılar tercih edilmelidir.
Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?
Çok uzun süreden beri olamayan tırnak batmalarında tırnağa günde birkaç kez uygulanan antiseptiklerle tırnağın batan kısmının temizlenmesi, antibiyotikli krem uygulamaları veya enfeksiyon varlığında ağızdan antibiyotik uygulanması önerilir. Batan kısmı yumuşak bir pamuk veya gazlı bez ile havaya kaldırmak veya bunun için geliştirilmiş tırnak teli kullanılabilir. Tırnak telleri, tırnağın her iki kenarını yukarı kaldırarak batmayı engeller. 3-4 hafta kadar tutulabilir. .
Kronik ve basit tedaviler ile düzelmeyen durumlarda, tırnağın batan kısmının kısmen, tırnak yatağı ve anormal şiş dokunun birlikte kesilerek alınması ve tırnak kökünün kazınması, uygun bir işlemdir. Sonrası uygulanan iki-üç dikiş konulur ve dikişler 10 gün sonra alınır. Bu işlem sonrası tırnak daha dar çıkar. Çok aşırı bir şiddetli ağrı olmaz. Başarı % 95 civarındadır. İşlem uygulandıktan sonra 3-4 gün istirahat gerekebilir. İşlem parmak köküne uygulanan lokal anestezi ile uygulanabileceği gibi, çok korkan hastalarda hafif bir uyumayı takiben lokal anestezi uygulanabilir.
Batan kısmı keserek kendi kendine düzeltmeye çalışmak, çoğu kez daha çok batmaya sebep olur. Pedikürde kronik vakalarda faydasızdır. Tırnağın tamamen çekilmesi durumunda tekrar riski daha yüksektir. Tırnağın yeniden çıkması 2-3 ay sürer. Neredeyse % 50 tekrarlar. Mantara bağlı, tırnağın aşırı deforme olan batmalarında, tamamının çekilmesini tercih etmekteyiz.
bilgi almak için mail atabilirsiniz